Kuchnia News

Leczo, sezonowy hit

Lipiec to początek zbioru pierwszych kabaczków i cukinii. Są teraz najsmaczniejsze a skórka jest delikatna i miękka.

Dlatego dziś przygotujemy super szybki i smaczny obiad. Leczo, bo o nim będzie mowa gości u nas sezonowo. Mając własną działkę owoców i warzyw mamy pod dostatkiem, dlatego korzystamy ile tylko wlezie 😋

Potrzebujemy:

  • 3 średniej wielkości kabaczki lub cukinie
  • 3-4 dojrzałe pomidory
  • 2 Cebule
  • Koncentrat pomidorowy lub passata
  • Kiełbasa

Przyprawy:

sol, pieprz, chili, papryka słodka papryka,majeranek

  • Masło do podsmażenia kabaczka

No to zaczynamy, przepis jest banalnie prosty, każdy sobie poradzi.

Kabaczka kroimy w kostkę średniej wielkości jest teraz delikatny więc kawałki nie mogą być zbyt małe. Podsmażamy go w dużym naczyniu na maśle, bo to właśnie do niego będziemy dorzucać pozostałe składniki, solimy odrobinkę by pozbyć się goryczki. Przykrywamy pokrywką.

Teraz kolej na pomidory, które zalewamy wrzątkiem by pozbyć się skórki. Dodajemy je pokrojone do garnka z kabaczkami.

Cebulkę i kiełbasę podsmażamy oddzielnie i również dodajemy.

Pod koniec duszenia dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego i przyprawiamy.

Smacznego 😉

hdrpl
rhdr

 

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*