Kuchnia

Pasztet z królika

Mój przepis na pasztet z królika jest wynikiem kilkunastu prób osiągnięcia jak najlepszego smaku według moich kubków smakowych jak i mojej rodziny. Mój pasztet z piekarnika jest delikatny oraz puszysty, a przede wszystkim łatwy w przygotowaniu.

 

 

Składniki:

  • 1 królik wraz z podrobami “około 1500 gram”
  • 300 gram wątroby wieprzowej
  •  500 gram boczku – w miarę chudego
  • 3 czerstwe kajzerki lub dwie bułki z przedziałkom
  • 4 średniej wielkości marchewki około 400 gram
  • 2 korzenie pietruszki – 250 gram
  • pół korzenia selera – 150 gram
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie domowego pasztetu z królika

Pasztet przygotowuje z własnych królików, więc mam pewność co do jakości i świeżości ich mięsa, zawsze sprawdzaj datę przydatności do spożycia, aby była jak najdłuższa, wtedy królik będzie najświeższy 😉
Jeśli już zakupisz tuszkę królika, po przyniesieniu do domu wymyj ją pod bieżącą wodą potem pokroją ją na mniejsze kawałki.

Do dużego garnka władamy po porcjowanego królika oraz boczek. Dodajemy warzywa ” marchewkę, pietruszkę, seler”. Do garnka wrzucamy przyprawy takie jak – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach oraz łyżkę soli.
Wlej wody, przykryj garnek i zagotuj, gdy woda w garnku będzie już wrzała zmniejsz ogień lub moc swojej kuchni indykcyjnej, aby delikatnie pyrkotało. Od tego momentu składniki gotuj około półtorej godziny. Wątróbkę wieprzową podsmażamy na patelni.

Po skończonym gotowaniu odlej wywar z garnka. Można go wykorzystać do zup czy sosów.
Gdy mięso królika ostygnie wyjmij z niego kostki.

Przygotowanie masy na pasztet

Mięso królika mielimy wraz z boczkiem, wątrobą, warzywami oraz bułkami, ja mielę wszystko dwukrotnie, uzyskamy wtedy lepszą konsystencję i zmieszanie składników. Składniki mielę przez średnie otworki w maszynce. Jeśli chcemy, aby pasztet był bardziej jednolity, bez widocznych warzyw i wątroby, przemiel składniki przez najmniejsze oczka w waszej maszynce.

Do masy mięsnej dorzucamy żółtka jaj, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, jedną płaską łyżkę soli, oraz łyżeczkę pieprzu. Ja łyżeczkę soli dodaje najpierw do ubitej piany z białek, a następnie przekładam do masy. Dodatkowo dorzucam starty czosnek, wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej rękoma. Po wymieszaniu sprawdzamy smak i według naszych upodobań doprawiamy solą i pieprzem. Na

Pieczenie

Przygotowujemy foremki na masę, delikatnie je wysmarowujemy smalcem lub masłem, a następnie brzegi i spód obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanych foremek przekładamy masę, dokładnie ją dociskając do obrzeży foremek. Ma koniec obsypujemy wierzch masy bułką tartą.

 

Tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy przez około 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, najlepiej zostawić go uchylonego do ostygnięcia naszego pasztetu. Tak przygotowany nasz domowy pasztet można trzymać w lodówce do koło dwóch tygodni.

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*